В токийското метро могат да се появят и вагони "само за мъже"

По данни на токийската полиция само през 2007 г. в града са били задържани около две хиляди души, използвали навалицата в метрото, за да се порадват на женските форми.<br />
<br />

© Reuters

По данни на токийската полиция само през 2007 г. в града са били задържани около две хиляди души, използвали навалицата в метрото, за да се порадват на женските форми.

По време на пиковите часове много от жителките на Токио, пътуващи по линиите на градското метро, предпочитат да използват отделените за нежния пол вагони, с цел да се предпазят от нежелано опипване. Сега обаче, от страх да не бъдат обвинени несправедливо в сексуално посегателство, мнозина японци настояват за обозначаването на мотриси "само за мъже". Петиция за това е била подадена от десет акционери на "Сейбу" - холдинга, опериращ част от линиите на токийската подземна железница, предава агенция Ройтерс.


"В "Сейбу рейлуейс" има много случаи на опипване, както и на фалшиви обвинения за опипване. Докато някои мерки, като например отделянето на вагони за жени, се оказаха ефективни, нищо не е направено по отношение на фалшивите оплаквания," се казва в петицията, в която се настоява въпросът да бъде поставен на гласуване по време на общото събрание на холдинга следващата сряда.


Въпросът за валидността на исковете за сексуален тормоз в метрото стана особено актуален в Япония през април, когато Върховният съд на страната отмени осъдителната присъда на професор, обвинен че е пуснал ръка на момиче, докато пътувал по една от токийските линии. Решението на съдиите бе продиктувано от това, че единственото доказателство за провинението му са собствените думи на ищцата.


По данни на токийската полиция само през 2007 г. в града са били задържани около две хиляди души, използвали навалицата в метрото, за да се порадват на женските форми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: